VIRTUAL REALITY: EEN KIJKJE IN DE TOEKOMST
Interesse en aanbod, hoe breng je die twee het best tot elkaar? Tal van investeerders, belangstellenden en potentiële kopers zijn op de één of andere manier geïnteresseerd in vastgoed. Maar hoe zoeken, vinden en kiezen zij uit het grote aanbod? En hoe kan je daar als aanbieder invloed op uitoefenen?
Vastgoedcommunicatie is meer dan alleen een bouwbrochure of advertentie. Met de juiste communicatie enthousiasmeer je je doelgroep en zet hen aan tot een daadwerkelijke afspraak. De presentatie van het project moet daarom kloppen tot in alle details.
Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Of liever natuurlijk: naar jouw vastgoedproject. Van belang is daarin de juiste weg te kiezen. Welke media gebruik je? Hoe zet je de social media in? Maak je gebruik van free publicity? Wat doe je met banners? Hoe ziet een flyer eruit? Of je website? Welke uitstraling heeft een advertentie? Ofwel: hoe geef je de communicatie rond je vastgoedproject vorm. De juiste communicatie maakt immers het verschil in wel of niet gezien worden.
De nieuwste trend in vastgoedcommunicatie is het inzetten van Virtual Reality. Deze methode leent zich namelijk bij uitstek om een 3D-impressie te krijgen van een gebouw waarvan in real life nog niet eens de eerste steen gelegd is. Met een speciale Virtual Reality bril kunnen huizen en projecten in elk stadium “beleefd” worden alsof je er middenin staat. Zo kunnen investeerders of potentiële kopers vrij rondlopen in een (nog) niet bestaande werkelijkheid en inzicht krijgen in diverse ontwerpopties.
De mogelijkheden van Virtual Reality zijn vrijwel onbeperkt: de inrichting van een pand, zoals meubilair, vloer of gordijnen, kan met een druk op de knop worden aangepast aan de wensen van de klant. Dit kan al vrij eenvoudig met een speciale app en een simpele, kartonnen bril waarin je smartphone gaat. Het driedimensionale beeld dat je vervolgens ziet, draait met de beweging van je hoofd mee zodat het lijkt alsof je echt in de betreffende ruimte staat. Je kan er zelfs in rondlopen.

Behalve de kartonnen versie zijn er diverse luxere Virtual Reality brillen op de markt van merken als Samsung en Google. Net als de goedkope variant, maken ze zichtbaar wat er nog niet is.

Virtual Reality is dus binnen handbereik en levensecht. Maar je hebt er wel een speciale bril voor nodig. Wil je dat investeerders of potentiële kopers vanuit hun eigen kantoor of huis jouw project zo goed mogelijk kunnen bekijken? Dan is er de mogelijkheid van een 360 graden video. Bij deze vorm van virtuele rondleiding wordt een pand zodanig gevisualiseerd dat het vanuit elk mogelijk perspectief zichtbaar is. Het maken van dit soort 360° foto’s wordt steeds gemakkelijker en goedkoper. Potentiële kopers of investeerders kunnen een online walking tour maken door hun muis of touchscreen als navigatie te gebruiken. Zo kunnen zij elk willekeurig aangeboden gebouw bezichtigen vanuit op welke locatie en welk moment van de dag/week dan ook. En, niet onbelangrijk, zo vaak ze willen en in hun eigen tempo. Een voorbeeld van zo’n reality-tour vind je hier.
Het voordeel van het virtueel bezoeken van vastgoed is dat je al in een zeer vroeg stadium je vastgoed kunt tonen aan geïnteresseerden. De groep potentiële kopers of investeerders wordt daarmee groter. Vervolgens scheelt het tijd. De groep kijkers zal zich vanzelf uitfilteren en alleen écht geïnteresseerden zullen een vervolgafspraak maken voor een daadwerkelijke bezichtiging.
Virtual Reality is geen toekomstmuziek meer, maar heeft zeker de toekomst. De ontwikkeling ervan gaat namelijk razendsnel en de mogelijkheden worden niet alleen toegankelijker en uitgebreider, maar ook beter en verfijnder. De toepassing van Virtual Reality in de vastgoedsector wordt daarmee al maar groter: van projectontwikkeling tot de makelaardij, van investeerders tot architecten. Virtual Reality is daarmee dé nieuwe manier van beleven en ervaren van vastgoed.